Smishing: het nieuwste familielid van Phishing

Smishing: het nieuwste familielid van Phishing

Wat is het en hoe bescherm je jezelf?

Met de voortdurende technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren is het belangrijk om op de hoogte te blijven van verschillende vormen van cybercriminaliteit. Eén van die vormen is smishing. Smishing is een vorm van oplichting via SMS-berichten, waarbij criminelen proberen persoonlijke gegevens te stelen. In dit artikel zullen we uitleggen wat smishing inhoudt, hoe het werkt en welke stappen je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen deze vorm van fraude.

Inhoudsopgaven

Wat is smishing?

Smishing is een samenvoeging van de woorden “SMS” en “phishing”. Het verwijst naar een vorm van fraude waarbij oplichters proberen gevoelige informatie, zoals inloggegevens, creditcardnummers of persoonlijke gegevens, te verkrijgen door middel van misleidende SMS-berichten. Deze berichten lijken afkomstig te zijn van een betrouwbare bron, zoals een bank of officiële instantie, maar worden in werkelijkheid verzonden door criminelen met de bedoeling je te misleiden.

Hoe werkt smishing?

Smishing-berichten bevatten vaak urgente verzoeken of waarschuwingen die bedoeld zijn om je angstig of gestrest te maken. Ze kunnen bijvoorbeeld beweren dat er verdachte activiteiten op je bankrekening zijn gedetecteerd of dat je een prijs hebt gewonnen. Het doel is om je zover te krijgen dat je op de link in het bericht klikt of een specifiek telefoonnummer belt.

Smishing aanvallen per jaar
0

Veelvoorkomende smishing-technieken

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom enkele voorbeelden van smishing-technieken die fraudeurs gebruiken:

Valse berichten van banken en financiële instellingen

Oplichters doen zich vaak voor als bekende banken of financiële instellingen en sturen SMS-berichten waarin wordt beweerd dat er een probleem is met je account. Ze vragen je om op een link te klikken om het probleem op te lossen of om je persoonlijke gegevens te bevestigen. Deze links kunnen leiden naar nagemaakte websites die er identiek uitzien als de echte, maar in werkelijkheid worden gebruikt om je inloggegevens te stelen.

Neppe prijsmeldingen en winacties

Een andere veelvoorkomende smishing-techniek is het verzenden van SMS-berichten waarin staat dat je een prijs hebt gewonnen of geselecteerd bent voor een exclusieve winactie. Om de prijs te claimen, wordt gevraagd om bepaalde persoonlijke gegevens te verstrekken of op een link te klikken. Deze berichten spelen in op je nieuwsgierigheid en de wens om iets te winnen, maar het is belangrijk om alert te blijven en de bron van het bericht te verifiëren voordat je actie onderneemt.

Phishing via neppe bezorgdiensten

Een derde veelgebruikte smishing-techniek maakt gebruik van neppe berichten van bezorgdiensten. Je ontvangt bijvoorbeeld een SMS-bericht waarin staat dat er een pakket voor je is en dat je op een link moet klikken om de bezorging te plannen of bij te houden. Deze links kunnen schadelijke software bevatten die wordt geïnstalleerd op je mobiele apparaat zodra je erop klikt, waardoor criminelen toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens.

Hoe kun je jezelf beschermen tegen smishing?

Om jezelf te beschermen tegen smishing, zijn hier enkele belangrijke stappen die je kunt nemen:

Wees alert op verdachte berichten

Wees altijd waakzaam bij het ontvangen van SMS-berichten, vooral als ze ongevraagd komen of afkomstig lijken te zijn van onbekende bronnen. Let op grammaticale fouten, vreemde zinsconstructies of verdachte links.

Controleer de afzender

Controleer altijd de afzender van het bericht voordat je actie onderneemt. Kijk naar het telefoonnummer of de naam van de afzender en vergelijk deze met de officiële contactgegevens van de betreffende organisatie.

Gebruik sterke wachtwoorden

Zorg ervoor dat je sterke, unieke wachtwoorden gebruikt voor al je online accounts. Vermijd het gebruik van eenvoudig te raden wachtwoorden en gebruik indien mogelijk een wachtwoordmanager om je wachtwoorden veilig op te slaan.

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie

Wees terughoudend met het delen van persoonlijke informatie via SMS-berichten, vooral als het gaat om gevoelige gegevens zoals je bankgegevens of burgerservicenummer. Legitieme instanties zullen zelden om dergelijke informatie vragen via SMS.

Installeer de Fraude Scanner op je mobiel

Links of bijlagen van onbekende afzenders kunnen leiden naar phishing-pagina’s. De Fraude Scanner checkt, net als een virusscanner, automatisch elke link waarop je klikt en geeft je een waarschuwing als er sprake is van mogelijke oplichting. De Fraude Scanner is te downloaden via een app of browserextensie.

Conclusie

Smishing is een verraderlijke vorm van oplichting waarbij criminelen proberen persoonlijke gegevens te stelen via misleidende SMS-berichten. Door alert te blijven, verdachte berichten te herkennen en beveiligingsmaatregelen te nemen, kun je jezelf beschermen tegen smishing-aanvallen. Wees altijd voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie en verifieer de afzender van berichten voordat je actie onderneemt.

Veelgestelde vragen

1

2

2

2