Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Nee, we maken geen deel uit van de Nationale Politie en kunnen daarom niet helpen als er al schade is opgetreden. We delen echter wel een gemeenschappelijk doel: online oplichting zoveel mogelijk voorkomen en mensen online beschermen.

Een antivirusscanner is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je apparaat vrij blijft van virussen. Het biedt echter geen waarschuwingen wanneer je een verdachte of frauduleuze website bezoekt. Hier komt Internet Politie van pas met onze online Fraude Scanner.

Meer informatie

De basisversie van de Fraude Scanner is volledig gratis. Om de kosten te dekken, genereert Internet Politie inkomsten door premium accounts aan te bieden en advertenties weer te geven.

Je kunt contact met ons opnemen door het invullen van het contactformulier of door een e-mail te sturen naar [email protected]

Nee, we scannen websites, maar het is nooit te herleiden tot jou als individu. Bij Internet Politie staat jouw privacy voorop. Daarom slaan we geen onnodige persoonlijke gegevens op. Bij ons kun je veilig online zijn zonder je privacy in gevaar te brengen.

Meer informatie

De Fraude Scanner is beschikbaar op PC en mobiel. Voor PC is het beschikbaar als een browserextensie in de volgende webbrowsers: Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Opera en Safari. Voor Apple en Android apparaten is het beschikbaar via een app in de App Store en Google Play Store.

Als je de Fraude Scanner downloadt via de App Store voor je iPhone, krijg je een melding waarin wordt gevraagd om je VPN te activeren. Doordat wij een soort VPN-technologie (eigenlijk is het een contentfilter) gebruiken, laat Apple deze melding zien en is het belangrijk dat je op ‘activeren’ drukt. 

 

Wat houdt die VPN-technologie precies in?

Om de website waarop jij terechtkomt te kunnen controleren op fraude, moeten we weten of de domeinnaam in onze database voorkomt. Apple wil dat je goedkeuring geeft voordat we de domeinnaam mogen “zien”. Het gaat dan alleen om bijvoorbeeld ‘domeinnaam’ in ‘www.domeinnaam.nl’. 

 

Zie het als de voordeur van je huis, we checken of deze matcht met de voordeuren in onze database via die VPN-technologie, maar zien niets van wat er zich achter die voordeur afspeelt. Jouw browsegeschiedenis en gegevens blijven dus veilig en afgeschermd.

We raden je niet aan om bewust frauduleuze websites te zoeken natuurlijk, maar mocht het wel een keer voorkomen, dan ziet de melding er zo uit in je browser:

En zo op je mobiel:

Wil je het zelf testen? Dat kan via deze link als de Fraude Scanner actief is: https://testpagina.internetpolitie.nl

Het liefst vertellen we je dat de Fraude Scanner álle fraude detecteert, maar dat is niet mogelijk. Om anderen wel te waarschuwen voor fraude die de app niet dekt, hebben we onze community waar je jouw ervaringen kunt delen en dus anderen waarschuwt. Daarnaast kun je zelf fraude melden via de app / extensie. Zie het als een soort Flitsmeister alleen in plaats van problemen op de weg, meld je problemen op het web. 

 

Dit detecteert de Fraude Scanner wel

  • Frauduleuze websites;
  • Verdachte betaalsystemen bij webshops;
  • Phishinglinkjes;
  • Verdachte websites achter social-media-advertenties.

 

Dit detecteert de Fraude Scanner niet

  • Malware achter bestanden als pdf’s;
  • Nepadvertenties op Marktplaats;
  • Virussen;
  • Fraude op het darkweb.

Daar kunnen we kort over zijn: omdat we geen inzicht hebben en willen in jouw gegevens. We kunnen je dus niet vertellen hoeveel (verdachte en onveilige) websites je hebt bezocht omdat jouw data en gedrag niet worden geregistreerd.

De techniek achter de Fraude Scanner is er niet zomaar eentje, er worden namelijk altijd meerdere bronnen geraadpleegd voordat je een melding krijgt. Er wordt als het ware een dossier opgebouwd en aan de hand van dat dossier wordt de trustscore (= betrouwbaarheidsscore) bepaald. Dat betekent aan de ene kant dat je zelfs bij minder bekende frauduleuze websites een melding kan krijgen en aan de andere kant dat je de melding niet “zomaar” krijgt. Hoe lager de score, hoe lager de betrouwbaarheid. En dan krijg je dus een melding.

Het proces werkt ongeveer als volgt: 

  • Via onze partner DomainTools*, bepaalt de Fraude Scanner hoe nauw verbonden een domein is met andere bekende malafide domeinen. Sterker nog, door middel van machine learning herkent de Fraude Scanner ook domeinen die veel lijken op domeinen die gebruikt worden voor spam, phishing of malware. 
  • Alle bekende databases met malafide websites worden naast de website die jij bezoekt gelegd om te kijken of deze erin voorkomt.
  • De meldingen van onze eigen ‘Internet Politie’-gebruikers. Als veel gebruikers een melding maken van dezelfde website, daalt de betrouwbaarheidsscore van die website. Zodra de score onder een bepaald punt komt, krijgen andere gebruikers een melding van de website.
  • Keurmerken. Als een website keurmerken heeft, zoals het WebWinkelKeurmerk, stijgt de betrouwbaarheid juist. Voor deze keurmerken wordt eerst uitvoerig onderzoek gedaan naar de cyberveiligheid. 

Dit lijkt zo uitgeschreven een lang proces, maar gebeurt in milliseconden, dus zodra de pagina geladen is, heb jij al een melding ;-). 

*DomainTools is al meer dan 20 jaar de populairste service voor domeinonderzoek die er is. Ze leggen informatie vast over 97% van het complete internet met realtime voorspellende risicoscores.

Eigenlijk is het goed als je geen melding krijgt van de Fraude Scanner, want dan bezoek je geen frauduleuze websites. Daardoor kan het lijken alsof de app of extensie niet actief is. 

Wil je checken of de Fraude Scanner actief is?

Mobiel (app)

  1. Open de app
  2. Je ziet op het beginscherm of de beveiliging actief is of niet. Is deze niet actief, druk dan op de tekst en je wordt verwezen naar de betreffende instelling die aan moet staan.

PC (extensie)

  1. Open een willekeurige website.
  2. Als onderstaand icoon aan de rand van het venster staat, dan is hij actief.