Let op: vakantiegeld een magneet voor online oplichters

Let op: vakantiegeld een magneet voor online oplichters

Het moment waar we halverwege het jaar allemaal naar uitkijken: vakantiegeld! Let alleen wel op, dit is ook hét moment waarop online oplichters toeslaan, zo waarschuwt onder andere de Nederlandse Vereniging van de Banken (NVB). Niet alleen valt er meer te halen, maar mensen zijn ook impulsiever na een financiële meevaller. Dan kijk je toch net iets minder nauwkeurig naar waar je je producten besteld. 

Waarom je extra moet opletten

Er komen steeds meer valse webshops uit de grond die er op het eerste oog betrouwbaar uitzien. Als jij vervolgens je bestelling plaatst, ontvang je niets maar ben je wel je geld kwijt. Als de online oplichter dan een groot bedrag op deze manier verzameld heeft, is de webshop ineens verdwenen. 

De online oplichters spelen een psychologisch spelletje, want als jij door het vakantiegeld éindelijk die ene grote aankoop kan doen, ben je toch minder rationeel en nauwkeurig. 

Hoe voorkom je online oplichting?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om uit handen te blijven van online oplichters. De voornaamste is het downloaden van onze Fraude Scanner. Deze geeft een melding zodra je je op een verdachte website of webshop bevindt. 

Daarnaast is het met name bij webshops altijd goed om te kijken naar de reviews. Niet alleen die op de eigen website staan, maar ook bijvoorbeeld TrustPilot, Google Reviews of andere reviewplatformen. 

Kijk ook of je veilig kunt betalen en of de contactgegevens duidelijk vermeld staan op de website.