Leer over online veiligheid via onze blog

Lees de blogs en artikelen van de Internetpolitie en maak jezelf vertrouwd met online fraude.

spear phishing
blog
ebudde

Wat is spear phishing en hoe voorkom je het?

Je hebt vast weleens van de term ‘phishing’ gehoord. Oplichters sturen je bijvoorbeeld een mail met een linkje, met als doel dat je je gegevens achterlaat op de website achter die link. Ze ‘vissen’ dus naar je gegevens. Bij spear phishing gebeurt dit ook, alleen met een meer persoonlijke en doelgerichte aanpak.

Lees verder »
blog
Internet Politie

Paul: “Het enge was: het ging om een reactie op een bericht dat ik zelf naar Booking.com gestuurd heb” 

Dat cybercriminelen zich vaak voordoen als andere organisaties en zo je gegevens willen aftroggelen, wordt steeds bekender. Als je een mailtje krijgt van DHL dat je pakketje klaarligt, terwijl je helemaal geen pakketje besteld hebt, is de delete-knop snel gevonden. Maar wat als je een reactie krijgt op een bericht dat je zélf gestuurd hebt vanuit een grote organisatie? Het gebeurde Paul toen hij een bericht stuurde naar Booking.com.

Lees verder »
blog
Internet Politie

Wat is spoofing en hoe voorkom je het? 

Bij spoofing doet een oplichter zich voor als een organisatie door bijvoorbeeld een mail te sturen die van jouw bank lijkt te komen. Of ze bellen met een nummer dat op het eerste oog echt lijkt, maar dat niet is. In dit artikel leggen we je uit wat spoofing nu precies is en hoe je het voorkomt.

Lees verder »