Wat is een VPN en hoe werkt het?

Wat is een VPN en hoe werkt het?

Met een VPN worden jouw gegevens beter beveiligd. Je gegevens en je IP-adres zijn afgeschermd, waardoor je online identiteit beschermd blijft. Wat het precies inhoudt en hoe een VPN-verbinding werkt, leggen we je uit in dit artikel.

Wat betekent VPN?

VPN staat voor ‘Virtueel Particulier Netwerk’. Jouw eigen privé-netwerk dus. Hoe dat precies werkt en wat daar de voordelen van zijn, leggen we hieronder uit. 

Hoe werkt een VPN-verbinding?

Een VPN-verbinding is als het ware een tunnel waar jouw gegevens doorheen vervoerd worden. Daarmee zijn de gegevens afgeschermd voor iedereen en dus ook cybercriminelen. Dit geldt ook voor je IP-adres: deze wordt versleuteld en daardoor onleesbaar. Dat heeft dan weer als bijkomend voordeel dat je locatie niet te traceren valt. 

Waarom zou je een VPN gebruiken?

Voornamelijk voor extra online veiligheid en een bescherming van je online identiteit. Stel, je verbindt met een openbare WiFi-hotspot, dan is dat zonder VPN een beetje alsof je jouw sleutels in de voordeur van je huis laat zitten. Er moet net een crimineel langslopen, het zien en dan ook nog naar binnen gaan om je waardevolle spullen (=gegevens) te pakken. Het is een kleine kans dat het gebeurt, maar met een VPN weten ze niet eens waar je voordeur is en zit er een extra code-slot op je deur waardoor het nagenoeg onmogelijk is om je gegevens te achterhalen. 

Veel bedrijven gebruiken VPN’s omdat ze er zo voor kunnen zorgen dat iedereen binnen het bedrijf bij bedrijfsgegevens kan, maar buitenstaanders niet. Daar ook weer het bijkomende voordeel dat als iemand lekker bij het koffietentje op de hoek zit te werken via een openbare Wifi-hotspot, de bedrijfsgegevens nog wel beveiligd zijn. 

Bonusvoordeel: je locatie is dus niet traceerbaar als je een VPN gebruikt. Weet je wie jou series/films laten zien op basis van je locatie? Veel streamingsdiensten. Zo kun je met een VPN toch series bingen via Hulu (alleen in de VS beschikbaar) of een groter aanbod zien op bijvoorbeeld Amazon Prime. 

Wat je nog meer kunt doen voor je online veiligheid

Een VPN is een aanrader als je jouw gegevens extra goed wil beschermen. Met onze Fraude Scanner zorg je er ook nog eens voor dat je gewaarschuwd wordt voor verdachte websites, linkjes en betaalsystemen. Download de app of extensie gratis en binnen een paar minuten kun jij met een gerust hart browsen op je apparaat.