Online fraude is al jaren een hot topic en het aantal online oplichtingen neemt gestaag toe. Ook wordt het steeds moeilijker om frauduleuze webshops te onderscheiden van echt. Internet Politie wil de online wereld een stuk veiliger maken met hun Fraude Scanner. Wat deze doet en hoe het werkt, lees je in dit artikel.
Wat is de Fraude Scanner?
De Fraude Scanner is een app / extensie die je waarschuwt zodra je je op een verdachte website of betaalsysteem bevindt. Als dat zo is, krijg je een melding.
Er worden meerdere bronnen gecheckt voordat de melding vertoond wordt, zodat je zeker weet dat de melding betrouwbaar is. Zo kun je met een gerust hart online browsen en webshopaankopen doen.
Hier waarschuwt de Fraude Scanner je wél voor
- Als je je op een verdachte website bevindt;
- Als je een verdacht betaalsysteem dreigt te gebruiken;
- Phishinglinkjes;
- Verdachte websites achter social-media-advertenties.
Dus zodra je een website bezoekt of gaat bezoeken, weet jij of deze betrouwbaar is of niet.
Hier waarschuwt de Fraude Scanner je (nog) niet voor
Hoewel je met de Fraude Scanner op je telefoon of als extensie op je computer met een gerust hart websites kunt bezoeken, zijn er een aantal dingen waar je nog wel alert op moet zijn:
- Malware achter bestanden als pdf’s;
- Nepadvertenties op Marktplaats;
- Virussen;
- Fraude op het darkweb.
We adviseren dan ook om nooit zomaar bestanden te openen als je de afzender niet kent of je geen bestanden verwacht van de afzender. Ook is een virusscanner naast de Fraude Scanner zeker aan te raden om éxtra veilig te zijn. Ze vullen elkaar goed aan.
Zo werkt de Fraude Scanner
Er worden altijd meerdere bronnen geraadpleegd voordat je een melding krijgt. Zie het als een dossier dat wordt opgebouwd en aan de hand daarvan wordt de trustscore (= betrouwbaarheidsscore) bepaald. Dat betekent aan de ene kant dat je zelfs bij minder bekende frauduleuze websites een melding kan krijgen en aan de andere kant dat je de melding niet “zomaar” krijgt.
Het opbouwen van het dossier doet de Fraude Scanner door (razendsnel) meerdere bronnen te checken: een domeinchecker die kijkt of er een link is met andere malafide domeinen, een database met malafide websites en meldingen van onze ‘Fraude Scanner’-gebruikers. Daarentegen krijgt een website pluspunten als er keurmerken zijn zoals het WebWinkelKeurmerk. Om deze te krijgen, wordt er namelijk eerst uitvoerig onderzoek gedaan naar cyberveiligheid.
Download als app of extensie
Nu je weet wat de Fraude Scanner is en wat het doet, is het tijd om ‘m zelf eens te proberen. Dan merk je zelf hoe het werkt (of juist niet, als je héél veilig internet). In ieder geval is het altijd aan te raden om de app en / of extensie te installeren om online fraude te voorkomen. Download via deze link: https://internetpolitie.nl/#download