Voorkom online fraude tijdens Black Friday met deze 7 tips

Internet Politie - voorkom online fraude tijdens Black Friday met deze tips

Voorkom online fraude tijdens Black Friday met deze 7 tips

Black Friday is hét moment waarop consumenten massaal op zoek gaan naar koopjes en kortingen. Helaas is dit ook een periode waarin online oplichters actief zijn en profiteren van onze ‘kooplust’. Van fake webshops tot nepdeals: online oplichting met Black Friday is een groeiend probleem. Waar moet je voor opletten bij Black Friday? In dit artikel lees je hoe je veilig shopt en oplichting kunt voorkomen, onder andere met de Fraude Scanner.  

  1. Wees op je hoede voor nepdeals

Een veelvoorkomende vorm van oplichting tijdens Black Friday is het aanbieden van nepdeals. Deze aanbiedingen lijken te mooi om waar te zijn, en – verrassing – dat zijn ze vaak ook. Webshops adverteren met enorme kortingen, maar leveren uiteindelijk geen producten of sturen goedkope namaakartikelen. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van online oplichting tijdens Black Friday, is het belangrijk om prijzen te vergelijken. Kijk niet alleen naar de korting, maar controleer ook de originele prijs van het product. Gebruik betrouwbare vergelijkingswebsites om te zien of de korting daadwerkelijk zo hoog is als geclaimd.

2. Herken fake webshops

Fake webshops zijn een andere veelvoorkomende vorm van online fraude tijdens Black Friday. Deze webshops lijken vaak professioneel, maar bestaan enkel om persoonlijke gegevens of geld te stelen. Let op de volgende signalen om een fake webshop te herkennen tijdens Black Friday:

– Controleer de URL: fake webshops gebruiken vaak webadressen die lijken op bekende merken, maar kleine afwijkingen hebben, zoals extra tekens of vreemde extensies.

– Beveiligde verbinding: controleer of de website een beveiligde verbinding heeft (het slotje in de adresbalk en de ‘https’-vermelding).

– Lees recensies: zoek naar recensies van andere gebruikers. Zijn er klachten over niet-geleverde producten of slechte klantenservice? Dan kan dit een teken zijn van oplichting. Soms is het ook juist zo dat er geen enkele negatieve review is en dat een signaal dat het nep is. 

Of download gratis de Fraude Scanner op je telefoon voor IOS of Android of voor je computer, net zo makkelijk. Die geeft direct een melding, nog vóórdat je op een verdachte website komt.

3. Betaal veilig

Een van de belangrijkste manieren om online oplichting Black Friday te voorkomen, is door veilig te betalen. Vermijd overboekingen via bank of geldtransfers, en gebruik liever een creditcard of een bekende betaalservice zoals PayPal, iDeal en afterpay. Deze betaalmethoden bieden vaak extra bescherming bij frauduleuze transacties. 

Let ook op het aanbieden van ongewone betaalmethoden, zoals betalingen via cryptocurrency of onbekende buitenlandse betalingsplatforms. Dit kan een waarschuwing zijn dat je te maken hebt met online oplichting.

4. Bescherm je persoonlijke gegevens

Online fraude Black Friday is niet alleen gericht op het stelen van geld, maar ook op persoonlijke gegevens zoals je naam, adres en bankinformatie. Geef deze gegevens alleen aan betrouwbare webshops en wees voorzichtig met het invullen van online formulieren. Zorg ervoor dat de website waarop je shopt, voldoet aan de geldende privacywetgeving en een duidelijk privacybeleid heeft.

5. Gebruik betrouwbare dealsites en apps

Black Friday scams zullen steeds geavanceerder zijn, dus het is verstandig om te vertrouwen op betrouwbare bronnen. Maak gebruik van officiële apps van grote winkels en vertrouwde dealsites om nepdeals tijdens Black Friday te herkennen. Deze platforms controleren hun aanbiedingen en bieden extra bescherming tegen oplichting. 

6. Let op de betrouwbaarheid van kortingen

Oplichting bij Black Friday kortingen gebeurt vaak wanneer een webshop ongebruikelijk hoge kortingen biedt. Als je ziet dat een product tegen een extreem lage prijs wordt aangeboden, is dat vaak een rode vlag. Websites die beweren kortingen te bieden van 80-90% op populaire producten, proberen je waarschijnlijk in een val te lokken. 

7. Controleer contactinformatie en retourbeleid

Een betrouwbare webshop biedt duidelijke contactinformatie en een transparant retourbeleid. Fake webshops hebben vaak vage of onvolledige contactgegevens, zoals een postbusadres of een niet-werkend telefoonnummer. Controleer altijd of de klantenservice bereikbaar is en of er een duidelijk retourbeleid beschikbaar is voordat je een aankoop doet.

Conclusie

Online fraude tijdens Black Friday neemt toe, maar door enkele eenvoudige stappen te volgen, kun je Black Friday oplichting vermijden. Wees alert op nepdeals, fake webshops en onbetrouwbare betaalmethoden. Door goed voorbereid te zijn en alleen te shoppen bij betrouwbare websites, kun je Black Friday fraude voorkomen en veilig genieten van de beste aanbiedingen. Naast het volgen van deze tips biedt de Fraude Scanner de uitkomst bij het actief signaleren van onbetrouwbare websites.Â