Oplichting via Facebook: hoe herken je het en wat kun je er tegen doen?

facebook oplichting

Oplichting via Facebook: hoe herken je het en wat kun je er tegen doen?

Facebook is nog steeds een van de meest populaire social-media-platformen en daarmee de perfecte plek voor online oplichting. Via Marketplace, een Messenger-berichtje of zelfs advertenties: het is goed om altijd alert te zijn als je actief bent op Facebook. Hoe je online oplichting via Facebook herkent en voorkomt? Dat lees je in dit artikel. 

Vormen van Facebook-oplichting

Er zijn verschillende vormen van Facebook-oplichting, de een wat opvallender dan de ander. Vooral de Marketplace van Facebook valt in de smaak bij oplichters. Hier slaan niet alleen hackers met digitale vaardigheden toe, maar ook “gewone” oplichters die wel het geld incasseren, maar niet het (afgesproken) product leveren. 

Oplichting via Facebook Marketplace

Van een gestolen fiets die na een likje verf op Facebook Marketplace belandt, tot complete valse betaalomgevingen, oplichting via Facebook Marketplace komt in verschillende soorten en maten. 

Een veelvoorkomende is dat oplichters een link sturen met een betaalverzoek waar hun eigen betaalsysteem achter hangt. Zo ontvangen ze wel het geld, maar blijven ze anoniem en kunnen ze daarna hun sporen uitwissen door de advertentie weer te verwijderen. 

Of, nog een populaire: oplichters doen alsof ze jóu niet vertrouwen en vragen je om een cent over te maken ter verificatie. Ze sturen een link naar een op het oog betrouwbare bankomgeving waar je inlogt en je raadt het al: die gegevens komen rechtstreeks bij de oplichter terecht met alle gevolgen van dien. 

Phishing via Facebook Messenger

Ook hier gaat het met name om linkjes naar hele “interessante” websites of een neppe inlogpagina van Facebook.

Soms herken je ze meteen, maar soms stuurt iemand die je goed kent het linkje en ja, die kun je toch wel vertrouwen? Reken daar maar niet te hard op, want het kan heel goed zijn dat hun profiel in handen ligt van een oplichter en dat jij de volgende bent als je gegevens achterlaat via de link. 

Nep-advertenties

Nep-webshops die advertenties tonen met een wel hele mooie deal voor bijvoorbeeld een dure jas, JBL-boxje of andere elektronica: als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook. Hoewel de adverteerdersrichtlijnen van Meta (het bedrijf achter Facebook en Instagram) streng zijn, lukt het online oplichters nog steeds om er doorheen te glippen. 

Hoe ga je oplichting via Facebook tegen?

Maar nu de hamvraag: hoe ga je oplichting via Facebook tegen? Als je alle onderstaande stappen neemt, kun jij met een veel geruster hart door Facebook scrollen. 

Klik nooit zomaar op linkjes en download de Fraude Scanner

Of het nu om een betaalverzoek gaat of om een linkje dat je via Messenger krijgt: check áltijd de URL. Soms is het best lastig om echt te onderscheiden van nep en als je daadwerkelijk een product wil kopen, is het wel zo netjes om de verkoper te betalen ;-). Daarom raden we je daarnaast aan om ook de Fraude Scanner op je telefoon en/of computer te installeren. Deze geeft je een waarschuwing als je al een frauduleuze website of betaalsysteem bezoekt. 

Beveilig je account met een sterk wachtwoord en tweestapsverificatie

Vaak wordt er gedacht: oh ja, dat moet ik nog een keer doen. Maar het beste moment is nu meteen, want als iemand je inloggegevens weet te bemachtigen, ben je echt vele malen langer bezig om de schade te herstellen (als dat al kan) dan dat je nu vijf minuutjes neemt om dit in te stellen.

Je bent vaak niet alleen alles wat je op Facebook hebt geplaatst kwijt, maar jouw account wordt ook weer gebruikt om anderen op te lichten en als daar net een digibeet tussen zit die jou goed kent… Dan voel je je toch schuldig. 

En, als jij dan ook nog eens je wachtwoord voor bijvoorbeeld je bank gebruikt, heeft de oplichter al helemaal een jackpot te pakken. 

Facebook Marketplace: check of de verkoper betrouwbaar is

Naast dat je niet zomaar op linkjes moet klikken die je via Facebook Marketplace krijgt, is het ook goed om onderzoek te doen naar de verkoper. Bestaat het Facebook-profiel al langere tijd en is de tijdlijn gevuld met “normale” berichten? Dan kun je er al iets meer op vertrouwen dat het om een betrouwbaar persoon gaat. 

Bekijk de Facebook-pagina achter advertenties

Dit geldt specifiek voor advertenties vanuit bedrijven, check niet alleen of het bedrijf bestaat via Google, maar bekijk ook de Facebook-pagina zelf. Hebben ze al (veel) volgers en posten ze regelmatig berichten? Dan is de kans groter dat het om een betrouwbare organisatie gaat. Kijk ook of de bedrijfsinformatie is ingevuld zoals de locatie. 

Het is dus goed om altijd alert te zijn op Facebook, maar als je Fraude Scanner installeert en je account goed beveiligt, maak je het online oplichters al een stuk ingewikkelder.