Het komt steeds vaker voor dat mensen worden opgelicht via een Facebook-advertentie. Het gebeurde ook Arnoud: hij kocht een JBL-boxje voor een prijs die achteraf toch iets té mooi om waar te zijn bleek.
“Ik kreeg maar geen mailtje, dus toen ging ik eens goed op de website kijken”
Stel je voor: je bent nét wakker, scrollt even lekker op Facebook en ziet een aanbieding voor een JBL-boxje die je niet kunt laten gaan. “Ik klikte op de advertentie en wierp wel even een blik op de website, maar niet uitgebreid,” vertelt Arnoud. Maar toen werd het al vrij snel duidelijk: “Ik kreeg maar geen bevestigingsmailtje, dus ging ik eens goed op de website kijken en bleek het niet te kloppen. Maar ja, toen was de €70,- natuurlijk al weg.”
“Je kijkt vaak toch pas nádat je besteld hebt”
Hoewel de aanbieding te mooi was om waar te zijn, ging Arnoud ervan uit dat het wel te vertrouwen was. Hij vertelt: “Het was via Facebook, dus je denkt: die advertenties zullen wel gecheckt zijn.”
Daardoor kwam het ook minder snel in hem op om de website uitgebreid te checken. “Je kijkt vaak toch pas nádat je besteld hebt uitgebreid naar de reviews en de website,” legt Arnoud uit. “De website was daarna ook nog drie à vier weken live – wat natuurlijk best wel lang is. Dus óf niet veel mensen trapten erin óf niemand vond het de moeite waard om aangifte te doen.”
“Ik hoop niet dat het nog een keer gebeurt, maar je weet het nooit natuurlijk”
Arnoud heeft uiteindelijk geen aangifte gedaan. Hij heeft nu wél de Fraude Scanner geïnstalleerd: “Als je zoiets laagdrempeligs als de Fraude Scanner hebt, klik je alleen even aan: deze website klopt niet,” vertelt Arnoud. Het beste is om zowel aangifte te doen als de Fraude Scanner installeren, zo blijven de autoriteiten ook op de hoogte van (de mate van) online oplichting.
Hoewel Arnoud nu beter naar websites kijkt voordat hij bestelt, is hij ook realistisch over de mogelijkheid dat het nog eens gebeurt. “Nu was het natuurlijk veel te mooi om waar te zijn, maar het kan ook heel subtiel zijn,” legt hij uit. “Denk aan een WeTransfer-linkje als je er net eentje verwacht of sommige webshops die zo goed in elkaar zitten dat je het echt niet doorhebt.”
“Sowieso die Fraude Scanner downloaden!”
Arnouds tips om online oplichting te voorkomen? “Sowieso de Fraude Scanner downloaden, dat had mij €70,- bespaard,” zegt hij gelijk. En verder: “Bij deze website zat het ook in de kleine details, de postcode had namelijk vijf cijfers in plaats van vier. Dus kijk naar foutjes op de website.”
Arnoud sluit af met: “Dit zegt iedereen, maar: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het vaak ook zo.”