Dropshipping: hoe werkt het en waar moet je op letten?

dropshipping

Dropshipping: hoe werkt het en waar moet je op letten?

Heb je ooit iets online besteld wat er in de foto’s geweldig uitzag, maar toen het werd geleverd… een beetje tegenviel? Dan ben je misschien wel in aanraking gekomen met dropshipping. Geen zorgen, we leggen je uit wat het is en hoe je voorkomt dat je wordt opgelicht.

Wat is dropshipping eigenlijk?

Stel je voor: je ziet een coole gadget online en besluit ‘m te bestellen. Maar in plaats van dat de webshop jouw bestelling rechtstreeks uit hun eigen voorraad levert, sturen ze jouw bestelling door naar een leverancier aan de andere kant van de wereld. Die leverancier pakt het in, stuurt het naar jou, en voilà – je hebt je bestelling! Dit noemen we dropshipping.

Klinkt simpel, toch? Maar er zit een addertje onder het gras. Omdat de webshop zelf het product nooit heeft gezien, kunnen ze de kwaliteit vaak niet garanderen. Dat betekent dat jij als klant voor onaangename verrassingen kunt komen te staan.

De risico’s van dropshipping

Laten we eens kijken naar de valkuilen:

Lange levertijden

We zijn gewend dat onze pakketjes snel binnenkomen, soms zelfs dezelfde dag nog. Bij dropshipping kan het zomaar weken duren voordat je je bestelling ontvangt. Dit komt omdat het product vaak vanuit het buitenland komt, en daar zit je dan met je geduld op de proef gesteld.

Kwaliteit is een gok

Op de foto’s ziet alles er tiptop uit, maar de realiteit kan anders zijn. Omdat de verkoper het product niet zelf in handen heeft gehad, kan de kwaliteit behoorlijk tegenvallen. Denk aan materialen die snel kapot gaan of producten die totaal anders zijn dan je had verwacht.

Problemen met retourneren

Als je niet blij bent met je aankoop, wil je het natuurlijk terugsturen. Maar bij dropshipping kan dat een hele uitdaging zijn. Soms moet je het terugsturen naar een ander land, wat niet alleen veel gedoe, maar ook duur kan zijn. En dan is het maar de vraag of je überhaupt je geld terugkrijgt.

Misleidende advertenties

Dropshippers gebruiken vaak gelikte advertenties om hun producten aan te prijzen. Deze advertenties kunnen echter misleidend zijn, omdat ze een product beloven dat in werkelijkheid niet aan je verwachtingen voldoet. Denk bijvoorbeeld aan een high-tech gadget die in werkelijkheid een goedkoop plastic ding blijkt te zijn.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Allereerst: download de Fraude Scanner van Internet Politie zodat je gewaarschuwd wordt als je op een verdachte website komt. Dit kost jou de minste moeite en kan je een hoop gedoe schelen. 

Check de levertijd

Lees altijd goed door wat de verwachte levertijd is. Als het weken duurt voordat je je product ontvangt, is de kans groot dat het om dropshipping gaat.

Lees reviews

Kijk naar wat andere klanten zeggen. Zijn er veel klachten over de kwaliteit of de levertijd? Dan kun je beter even verder kijken.

Controleer de retourvoorwaarden

Lees altijd de kleine lettertjes over retourneren. Moet je iets naar het buitenland terugsturen? Dan weet je dat je te maken hebt met dropshipping.

Wees kritisch op de prijs

Is een product opvallend goedkoop? Dan kan het te mooi zijn om waar te zijn. Vergelijk de prijzen met andere webshops om te zien of het echt een goede deal is.