De verschillen tussen de Fraude Scanner en een antivirusscanner 

De verschillen tussen de Fraude Scanner en een antivirusscanner 

We zijn steeds afhankelijker van tools om ons online te beschermen tegen verschillende bedreigingen. Twee belangrijke hulpmiddelen in deze ‘strijd’ zijn de traditionele virusscanner en de Fraude Scanner van Internet Politie. Hoewel ze dezelfde missie delen – online veiligheid bevorderen – zijn de functies en doelstellingen verschillend. In dit artikel leggen we uit wat beide tools doen en hoe ze elkaar kunnen aanvullen.

Wat doet een traditionele virusscanner?

Een virusscanner is gericht op het opsporen en verwijderen van schadelijke software zoals virussen, malware, ransomware en spyware. Deze scanners controleren bestanden, programma’s en e-mails op bekende bedreigingen en bieden real-time bescherming tegen nieuwe aanvallen. Met behulp van algoritmes en databases met bekende virusprofielen worden risico’s in een vroeg stadium geïdentificeerd. Virusscanners focussen primair op het beschermen van apparaten tegen ‘infecties’ die de prestaties kunnen schaden of vertrouwelijke gegevens kunnen stelen.

Hoe werkt de Fraude Scanner van Internet Politie?

De Fraude Scanner is een gespecialiseerde tool die zich richt op het identificeren van online oplichting. Denk hierbij aan phishing-websites, nep-webshops en frauduleuze advertenties. De scanner gebruikt informatie uit betrouwbare bronnen, zoals databases met verdachte domeinnamen en fraudemeldingen. Als een gebruiker een website bezoekt die als onveilig wordt beschouwd, geeft de Fraude Scanner direct een waarschuwing. Hiermee voorkomt het dat gebruikers slachtoffer worden van financiële of persoonlijke gegevensdiefstal.

In dit artikel – wat we eerder schreven – vind je nog meer informatie over de werking van de Fraude Scanner. 

Belangrijkste verschillen

Het grootste verschil tussen een traditionele virusscanner en de Fraude Scanner is het type bedreiging dat ze aanpakken. Een virusscanner beschermt tegen schadelijke software die je apparaat kan infecteren, terwijl de Fraude Scanner zich specifiek richt op frauduleuze websites die jouw financiële en persoonlijke gegevens in gevaar brengen. De Fraude Scanner is daarnaast ook gericht op een stukje educatie; we informeren gebruikers over risico’s en leren verdachte signalen herkennen.

Waarom beide tools belangrijk zijn

Hoewel een virusscanner een goede bescherming biedt tegen technische dreigingen, heeft deze vaak niet alle capaciteiten om oplichting te herkennen. De Fraude Scanner vult dit gat op door gebruikers te waarschuwen tegen cybercriminelen die via nepwebsites of phishing proberen toe te slaan. Samen vormen de scanners een krachtige combinatie om je online veiligheid te waarborgen.

Door zowel een virusscanner als de Fraude Scanner te gebruiken, kun je je niet alleen beschermen tegen schadelijke software, maar ook tegen financiële en persoonlijke schade door oplichting. Een proactieve aanpak met beide tools is de beste manier om veilig online te blijven. 

Het downloaden van de Fraude Scanner kan via deze link