Aangifte doen bij online fraude: stap voor stap uitgelegd

Aangifte doen

Aangifte doen bij online fraude: stap voor stap uitgelegd

Hoewel we met de Fraude Scanner er alles aan doen om online fraude te voorkomen, is het ook goed om te weten wat je moet doen als je tóch de dupe bent. Daarom leggen we je uit hoe het proces van aangifte doen er precies uitziet bij online fraude. 

Wat is online fraude eigenlijk?

Online fraude is een vorm van oplichting waarbij criminelen via het internet jouw persoonlijke gegevens of geld willen stelen. Denk bijvoorbeeld aan phishingmails, nepwebshops of valse winacties. Soms lijkt het allemaal heel echt, maar is het helaas een valstrik.

Wanneer moet je aangifte doen?

Heb je het gevoel dat je slachtoffer bent geworden van online fraude? Dan is het altijd slim om aangifte te doen. Dit kan bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • Je hebt iets besteld en betaald, maar het product nooit ontvangen.
  • Je bent via een valse website naar een nep-betaalpagina geleid en hebt daar je gegevens ingevuld.
  • Iemand doet zich online voor als jou en probeert met jouw naam dingen te kopen of geld te stelen.

Aangifte doen is belangrijk omdat de politie op basis van jouw melding mogelijk onderzoek kan starten en anderen kan waarschuwen voor dezelfde fraudeurs.

Hoe doe je aangifte van online fraude?

Je hoeft gelukkig niet naar het politiebureau, aangifte doen kan namelijk gewoon vanuit je luie stoel! Hier is hoe je dat doet:

  1. Verzamel alle informatie
    Houd alle bewijzen bij de hand. Denk aan e-mails, betaalbewijzen, screenshots van de website of communicatie met de oplichter.
  2. Ga naar de website van de politie
    De makkelijkste manier om aangifte te doen, is via de website van de politie. Zoek op ‘aangifte doen online fraude’ en je komt direct bij het juiste formulier terecht. Vul hier alle benodigde informatie in. Wees zo gedetailleerd mogelijk, want hoe meer informatie je geeft, hoe beter.
  3. Vul het online aangifteformulier in
    Hier geef je aan wat er is gebeurd en voeg je eventueel bewijs toe. Als je klaar bent, kun je het formulier direct versturen. Het kan zijn dat de politie contact met je opneemt voor meer informatie.
  4. Houd je meldingsnummer bij de hand
    Na het doen van de aangifte krijg je een meldingsnummer. Bewaar dit goed! Dit nummer kun je later gebruiken om de status van je aangifte te controleren.

De Fraudehelpdesk: je hulplijn bij online fraude

Naast het doen van aangifte, is er nog een handige tip: de Fraudehelpdesk. Dit is dé plek waar je terecht kunt voor advies en meldingen over fraude. Als je twijfelt over een situatie, of wilt weten of een bepaald bericht echt is, dan kun je contact opnemen met de Fraudehelpdesk. Ze helpen je niet alleen met advies, maar kunnen ook waarschuwingen doorgeven aan andere mensen om te voorkomen dat zij in dezelfde val trappen.

Je kunt ze telefonisch bereiken of via hun website meldingen doorgeven. Ook handig: ze houden een overzicht bij van actuele fraudezaken, zodat je altijd op de hoogte bent van de laatste trucjes van oplichters.

Wat gebeurt er na je aangifte?

Als je aangifte hebt gedaan, gaat de politie ermee aan de slag. Helaas kan het soms even duren voordat er actie wordt ondernomen, afhankelijk van de drukte en de complexiteit van de zaak. Maar maak je geen zorgen, door jouw aangifte wordt de kans groter dat de fraudeurs worden gepakt.

Voorkom dat het nog een keer gebeurt

Aangifte doen is natuurlijk belangrijk, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn een paar tips om jezelf te beschermen tegen online fraude:

  • Download de Fraude Scanner: deze waarschuwt je zodra je een verdachte website bezoekt of van een verdacht betaalsysteem gebruikmaakt. 
  • Controleer altijd de URL: kijk of de website begint met ‘https’ en controleer of de domeinnaam klopt.
  • Wees op je hoede bij aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn: als iets te goedkoop lijkt, is dat het vaak ook.
  • Gebruik een veilige betaalmethode: betaal bij voorkeur via bekende platforms zoals iDeal, PayPal of met je creditcard.
  • Check de Fraudehelpdesk: als je ergens niet zeker van bent, neem dan contact op met de Fraudehelpdesk voor advies.

Het kan ons allemaal overkomen: slachtoffer worden van online fraude. Maar het belangrijkste is dat je direct in actie komt en aangifte doet. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook anderen die misschien in dezelfde situatie terechtkomen. Neem je tijd, verzamel alle informatie en maak gebruik van het online aangifteformulier. 

Wil je meer weten over online veiligheid? Wij helpen je graag verder, lees onze blogs of stel je vraag via de community.Â