Onlangs kwamen we in contact met een gebruiker van de Fraude Scanner. Deze gebruiker deelt graag zijn verhaal, maar komt liever niet met zijn echte naam in het bericht, dus noemen we hem ‘Leo’. Hij had te maken met een slimme phishingaanval die hem bijna in de val lokte. Gelukkig wist hij schade te voorkomen. Om anderen hiervoor te waarschuwen deelt Leo zijn verhaal, zodat iedereen waakzaam blijft en beter voorbereid is op dit soort slinkse trucs.
Leo: “Onlangs had ik een ervaring met een phishingmail die ik graag deel. Ik hoop hiermee anderen te waarschuwen, zodat je niet in dezelfde val trapt als ik bijna deed. Ik ontving namelijk een e-mail die afkomstig leek te zijn van mijn.overheid.nl. Zoals gewoonlijk controleerde ik het verzendadres, en alles leek in orde. De e-mail was netjes opgesteld en leek betrouwbaar. Er stond een link in die me zogenaamd naar mijn officiële overheidsomgeving moest leiden. Alles leek op het eerste gezicht legitiem.
Net echt
“Gelukkig had ik de Fraude Scanner actief staan. Tot mijn verbazing markeerde deze de link in de e-mail als verdacht. Dat bracht me in verwarring: waarom zou een e-mail van mijn.overheid.nl verdacht zijn? Alles zag er toch goed uit? Toch besloot ik verder te onderzoeken, want je weet maar nooit.
Na contact te hebben opgenomen met de supportdienst van de Fraude Scanner, werd het me al snel duidelijk. De link in de e-mail leidde niet naar de officiële website, maar naar een goed nagemaakte malafide site. De e-mail was zorgvuldig ontworpen om betrouwbaar te lijken, inclusief een ogenschijnlijk correct verzendadres, maar achter de schermen zat een valstrik verborgen.”
Wees alert
“Deze ervaring heeft me geleerd hoe sluw phishingaanvallen kunnen zijn. Het is niet genoeg om alleen het verzendadres te controleren; zelfs dat kan misleidend zijn. De echte gevaren zitten vaak in de links en bijlagen in de e-mail. Ik wil iedereen op het hart drukken om altijd extra voorzichtig te zijn, ook als een e-mail er nog zo echt uitziet.
Gebruik beveiligingstools zoals een Fraude Scanner en antivirussoftware en wees kritisch op alles wat je ontvangt. Klik niet zomaar op links en neem bij twijfel direct contact op met de organisatie die de e-mail lijkt te hebben verzonden. Het kan je veel ellende besparen”, aldus Leo.
Download de Fraude Scanner
Ook beschermd zijn tegen phishing? Download hier de Fraude Scanner, dan krijg je een melding nog vóórdat je een frauduleuze website opent.